Йордан Божилов: На този етап Русия не е склонна да започне мирни преговори                

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След големите бежански вълни при 2014-2015 година никой не е сметнал за необходимо да обобщи опита ни и да се разработят процедури. Сега това е една от задачите ни - да се направи анализ, за да може при криза от какъвто и да е характер ние да действаме ефективно. Това заяви в студиото на “Денят започва” заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов в коментара си за създалото се напрежение около настаняването на украинските бежанци в държавни бази.

“През последните дни видяхме опити да се внуши, че нищо не е направено за украинските бежанци у нас, което не е така. Това е част от хибридната война, част от пропагандата да се отдели основният въпрос и да се подмени. А основният въпрос е, че тези хора са тук, защото бягат от война, от агресия. Това е нещото, което Русия иска да замете, да скрие, че всичко, което се случва на гърба на много държави и най-вече на гърба на невинни хора, това са военните действия”, продължи той.

Божилов припомни, че средствата, отпускани за украинските бежанци, са от европейски фондове. Част от хибридната война е ширещото се невярно твърдение, че за това плащат българските граждани, отбеляза още той.

Според него на този етап Русия не е склонна да започне мирни преговори.

“Единственият начин конфликтът да се реши бързо е Русия да спре агресията, да се изтегли от Украйна и да започнат преговори. В противен случай ние ще видим един много дълъг конфликт, който ще затяга не само Украйна, но и регионалната сигурност, европейския ред за сигурност, ще засяга глобалната сигурност”, допълни Божилов.

Той счита, че от санкциите има ефект, като икономическият ефект ще дойде по-късно.

“Ние се надяваме ще реакция от руския народ. Вече виждаме, но агресивният апарат е толкова силен, че всеки, който си позволи да критикува войната, бива арестуван”, подчерта заместник-министърът на отбраната.

Какво още каза Йордан Божилов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад